Fredagen den 19 oktober invigdes två konstverk till Elin Wägners ära på Nya Elin Wägnerskolan i Växjö: skulpturen ”Pricken över Ä” och väggreliefen ”Sinne”.

 Till invigningsceremonin denna vackra höstdag hade skolans elever samlats tillsammans med lärare och andra särskilt inbjudna. Förväntan och upprymdhet präglade stämningen på skolgården, som var fylld med färgglada höstlöv, sorl och skratt.

Bland invigningstalarna märktes skolans rektor Torbjörn Öberg, elevrådets ordförande Emma Anders-son, kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje och ordföranden i Elin Wägner-sällskapet Ann-Margreth Willebrand, som också överlämnade en påse med böcker om och av Elin Wägner i gåva.

Sist ut bland talarna var Karen Frode som tillsammans med Mikael Richter skapat konstverken. Engagerat berättade hon om tankarna bakom projektet, om hur formen i Elin Wägners signatur, ”pricken över Ä”, blev en språngbräda in i konstverkens form med associationer till författarens liv och verk.

Den blå färgen, som låg Elin Wägner nära, återfinns i väggreliefens vågor och i glasklotet, som pryder den globformade skulpturen på skolgården. Det blå symboliserar jordklotet och har samma färg som klänningen Elin bar vid sitt inträde i svenska akademin, berättade konstnären.

Konstverken är interaktiva på många sätt: de samspelar med solens strålar och väderstrecken, de bjuder in åskådaren att ta plats, att tolka och lära samt berättar för oss om Elin Wägners liv och gärningar inom fred, miljö och jämställdhet.

Efter invigningen inbjöds till rundtur i skolan där eleverna skapat flera porträtt av Elin Wägner. /Marie Eriksson