Varje sommar sedan 1998 anordnar stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka utställningar och andra aktiviteter på  Lilla Björka, ofta med referens till frågor som Elin Wägner tar upp i sina verk.

2024

I sommarens utställning flyttade sista årets elever från Riksglasskolan i Nybro in på Lilla Björka, där deras verk integrerades i hemmet men också visades utomhus.

Utställningen invigdes i strålande sommarväder av landshövding Maria Arnholm. Stiftelsens ordförande Birgitta Hansson hälsade alla välkommen och en av konstnärerna berättade om sina verk.

2023

Sommarens utställning är en hyllning till ”väckarklockan” Elin Wägner av konstnärer på Italienska palatset i Växjö. Konstverken är placerade både utomhus, i kyrkstallet och skrivarstugan samt inne i huset. Medverkande konstnärer: AnnKristin Andersson, Gunnel Östergren, Hillebil Andersen, Kazem Nasser, Mona Gillinger, Lena Arvidsson, Annika Behrm, Fredrik Sandblad, Shygri Gjurkaj, Remus Wilson, Heider Ali, Sofia Asplund.

Till sommarens föreläsningar har fyra författare inbjudits: Majgull Axelsson, Pierre Schori, Sven-Erik Liedman och Yvonne Hirdman. Yvonne blev tvungen att ge återbud, i stället kommer Anna-Karin Palm den 14 augusti kl. 18.00. 

Ingrid Johansson, som arbetar på UD och varit ambassadör i bl a Nordkorea, invigde utställningen. Hon har rötter i Berg som barnbarn till mejeristen i vars hus hon tillbringar sina somrar. Stiftelsens ordförande Birgitta Hansson hälsade välkommen och Eva och Marianne bjöd på bubbel och tilltugg i trädgården. Mingelfotograf var Michael Brannäs.

Besök från Australien. För tredje gången kom en grupp på 23 personer, Australians Studying Abroad,  på besök till Lilla Björka. Glada, intresserade människor lyssnade på en introduktion om Elin Wägner och huset och fick på egen hand se sig om och känna av atmosfären i huset och omgivningarna. Ett besök i Maria Ahl Zaniers shop stod också på önskelistan. Till slut inbjöd Hembygdsgården till mycket uppskattad matig lunchmacka. På fotot hela gruppen, fotograferade från Elin Wägners balkong, med gruppledarna i vit skjorta i bakre raden t.h. och blå blus i främre raden. Längst t.h. vi som tog hand om de långväga gästerna, veckans guide Helena Hansson samt Eva Persson och Marianne Enge Swartz.

2022

”Konst i Elins hage” är namnet på sommarens utställning på Lilla Björka. Konstnärer inbjöds och 10 kom med sina verk veckan före öppnandet och placerade ut dem på olika platser i Elins hage. Inne i huset samt i stallet och skrivarstugan utställningar. Nytt för året en utställning med foton av kvinnliga författare. Porträtten tagna på 1960-70-talen vilket ibland gav identifikationsproblem.

Besökare på Lilla Björkas porträttutställning

2021

Lilla Björka bjöd i år på tre utställningar. I vardagsrummet och matsalen ”Olydiga korsstygn” av Teresa Oscarsson med motiv från myternas och naturvetenskapernas värld. I Vannis rum en presentation av sällskapets Väckarklockor sedan 1993 samt Ulla Anderssons Väckarklockeskjorta. I stallet en ny utställning om Flory Gate.

2020

Pandemiåret 2020 var Lilla Björkas huvudbyggnad stängt för besökare men vi hade ändå många besökare. Stallet och skrivarstugan hölls öppna för besök med utställningar alla dagar kl 12-18 med utställningar, möjlighet att med swish köpa böcker och informationsmaterial,  tipspromenad och karta med Elin Wägner-turen i grannskapet. I hagen placerades två stolar och en fågel, sammansvetsade av skrot av Horst Eckhardt. Sommaren visade sig vara en riktig SHE-MESTER.

2019

Det finns många foton av Elin Wägner på Lilla Björka men de flesta är tagna utomhus. På nätet – var annars – hittade vi i somras ett foto från ett reportage i SvD 1938. Det visar Elin och hennes syster Ester Paulsson sittande i vardagsrummet. Vi fick i somras dessutom som gåva en soffa som tidigare stått i rummet. Detta sammanlagt har inspirerat till sommarens utställning –
en rekonstruktion av »Väckarklockans vardagsrum«. Utställningen invigdes av landshövding Ingrid Burman.

ÅRETS VÄCKARKLOCKA • I matsalen en exposé över alla dem som under årens lopp mottagit Elin Wägner-sällskapets årliga utmärkelse till person eller organisation som verkat i Elin Wägners anda.

Årets Väckarklockor på väggarna. På bordet Väckarklockornas skrivna verk.

ULLA ANDERSSON • I sovrummet Ulla Anderssons skickliga, tankeväckande och humoristiska broderier på temat jämställdhet. Även några scener från »Den rosa stolen«, som kan ses i sin helhet på Nationalmuseum.

SOMMARENS FÖRELÄSARE: Sören Holmberg om demokratins framtid och Kristoffer Leandoer om barn i litteraturen. Som vanligt fullpackat med lyssnare i Lilla Björkas kyrkstall och trevligt fika efteråt.

2018

Man måste säga vad man tycker, annars brinner man upp inifrån”

Målningar av Sven Ljungberg på tema kvinnor, fred och miljö. Vid vernissagen lördagen den  30 juni kl. 12 berättade Karl-Johan Krantz  om sina möten med konstnären.

”God is in the details”. Några av arkitekt Carl Bergstens ritningar för Lilla Björka 1924-25 samt en stol som Carl Bergsten designade för en restaurang i Norrköping.

Odysseus irrfärder. Broderihäxorna i Stockholm visar broderade tavlor med motiv från Odysséen.

Sommarkvällar på Lilla Björka 2018

6 juli kl. 15 – Bo-Evert Liljengren om Tesla och resor med elbil. Gratis, utomhus.

11 juli kl. 18 – Thage G. Peterson: ”Elin Wägner i mitt hjärta”. Om Elin Wägner och hennes livsfråga – FRED. F.d. talman i Sveriges riksdag, statsråd i flera regeringar och känd för många i Berg som ”Thage på Hagtorpet”. Under sin uppväxt lärde han känna Elin Wägner personligen.

18 juli kl. 18 – Åsa Molde: ”Läkare för Röda Korset bland talibaner, tjetjener och nordkoreaner. Kirurgen Åsa Molde, tidigare överläkare i Kalmar, har sedan snart 30 år världen som arbetsfält för att rädda liv, hjälpa och lindra vid krig och konflikter.

8 augusti kl. 18 – Birger Schlaug: ”Fred med jorden”. Om Elin Wägners miljöengagemang och hur hon, som första tänkare, vävde samman den ekologiska dimensionen med freds- och demokratifrågor.

15 augusti kl. 16 – ”Föregångerskan”. Teater med Catherine Westling om rösträttskvinnan Gulli Petrini.Föreställningen var förhandsbokad av Elin Wägnerskolan i Växjö och visades från solverandan.

2017

Korona visar: Tid – broderi

Sommarens utställning på Lilla Björka gick i åderbrukets tecken, producerat av Koronas två fantasifulla textilkonstnärer Agneta Oledal och Gitt Gränsjö.
Sommarkvällar med Gudrun Schyman och Pierre Schori.

2016

TRÄD

trad-affisch-a4-jpgFoton av Emma Krantz och Lammhults fotoklubb med utgångspunkt i citat av Elin Wägner.

Besök av mästersvarvaren Ulf Jansson.

Sommarkvällar om träd och skog med både lokal och internationell inriktning.

 2015

Husmödrar – och unga kvinnors längtan

Utställning husmödrar 2015 tryck A4 2

Vi var mycket glada åt att kunna välkomna konstnären Karin Broos, ett av de hetaste namnen på dagens konstmarknad till Lilla Björka och sommarens utställning.
De 21 husmödrarna, som avporträtterats på utställningen, njöt av sommarsemester med kaffe på sängen på Frykenstrands semesterhem, verksamt 1946 – 84. De unga kvinnorna i de andra verken är fotografiskt avbildade, man har ibland en känsla av att de står inför något farligt.

Karin Broos ställde 2014 ut på Sven-Harrys i Stockholm och hösten 2015 på på Waldemarsudde.

Workshop: Bygga miniatyrstolar augusti 2015
Utställning om Linnéa Johansson

"Pigan" Linnéa Johansson

Linnéa Johansson, Elin Wägners ”piga” och allt-i-allo tillägnades en liten utställning i kyrkstallet. Hennes släkting Kim Grahn, som forskat i brevväxlingen mellan Elin och Linnéa, talade för sommarens dittills största publik på en av de fem sommarkvällarna på Lilla Björka.

”Pigan” Linnéa Johansson

2014

Livstycket besöker Elin Wägners Lilla Björka

lilla-bjorka

Sommarens utställning kom från kunskaps- och designcentret Livstycket i Tensta, norr om Stockholm, där kvinnor lär sig svenska och att läsa och skriva samtidigt som de designar tyger med mönster, som bygger på deras liv och erfarenheter. Innan utställningen invigdes fick Lilla Björka besök av 60 kvinnor från hela världen som arbetar på Livstycket.

Onsdagskvällar på Lilla Björka

  • 9/7 Livstycket – ett Fogelstad för dagens invandrarkvinnor. Birgitta Notlöf, initiativtagare och vd.
  • 16 /7 Selma Lagerlöfs väg till Svenska Akademien. Lisbeth Stenberg, litteraturvetare
  • 23 /7 Pressröster om Elin Wägners inval i Svenska Akademien

2013

STICKAT – Från mössor, tummar och hälar till fred, konst och politik

Köket från utställningen Knitting House, som visats i sin helhet på Arkitekturmuseum i Stockholm, i vardagsrummet. Cirkus Cirkör visar bilder från föreställningen Knitting Peace i skrivarstugan.

dscn1308

Tummar på vantar. Elins fredsmössa. Tröjor i Hönsestrik i modern tappning av konstnären Lise Anne Auerbach. Vantar, strumpor och ett stickat livstycke från Gustavs Bjursjö. I trädgården något oväntat av Britt-Marie Sjöberg och Johan Danielsson.

Sommarkvällar på Lilla Björka i kyrkstallet

  • 10/7 Kristofer Leandoer om sitt författarskap och romanen ”September”

dscn1329

  • 17/7 TOVA – Maria Bjurström, Ernatorp
  • 24/7 SPINNA – Hemslöjden Kronoberg
  • 31/1 STICKA – Umbra Stickspår

2012

”När knoppar brister”

Sommarens utställning har en rubrik som alluderar till Karin Boyes dikt till Elin Wägner på dennas 50-årsdag ”Ja visst gör det ont när knoppar brista”.

Sonja Strömkvist Blyckers måleri och keramiska skulpturer är ett resultat av rent vetenskapliga, biologiska studier av trädens knoppar. Hon höll också en uppskattad workshop på Lilla Björka.

Sommarkvällar på Lilla Björka

  • Rapport från Lärande bygd
  • Maja Söderberg: ”Klimatmat” (Sju årstider i Majas kök, ICA bokförlag)
  • Karl-Johan Krantz: ”Kulturlandskap i förändring”.
  • Åsa Nyhlén: ”Stenminnen”

2011

SIRI DERKERT – modeteckningar och bärbara kläder

siri-derkert-affisch-jpeg

Sommarens utställning visade modeteckningar av Siri Derkert ( samma år aktuell med retrospektiv utställning på Moderna museet i Stockholm) och kläder uppsydda efter dem av Textilhögskolan i Borås.
I Vannis rum  utställningen ”Elin Wägner och tidens mode”.
I den nyrenoverade skrivarstugan ”Vävt till Elin – unga vävare i möte” arrangerat av  Länshemslöjden i Kronoberg
I kyrkstallet  en minnesutställning med träskulpturer av Karl-Olof Gustavsson från Hjulatorp.

Utställningen ”Elin Wägner och tidens mode” lånas ut gratis under vinterhalvåret till t.ex. bibliotek. Kontakta  styrelsen för info.

ew-vepor-alla

Sommarkvällar på Lilla Björka 2011

  •    4/7: Siri Derkert – ett dramatiskt liv, Per-Olof Swartz
  • 13/7: Från modeteckning till bärbara kläder, Gunnel Larsson, Textilhögskolan i  Borås
  • 20/7: Carl Bergsten – Lilla Björkas arkitekt, Bonnie Festin
  • 27/7: Konstnären Siri Derkert. Märta Holkers, konstvetare och veckans guide på Lilla Björka
  •  3/8: Elin Wägner och tidens mode, modejournalisten Lotta Lewenhaupt

2010

Tecknad väv och broderad teckning

Lotta Frost Berggren visade tecknade vävar och vackra smycken av papper. Lotta bidrog redan 1994 med vinjetter till Sällskapets citatskrift ”Ord av Elin Wägner”.

DSCN2978

Pelargondag med Veronica Wägner.

Fem ”Sommarkvällar” med olika teman.

2009

Nutid möter tradition

lilla-bjorka_mg_0118

Sommaren utställning på Lilla Björka minnesåret 2009 var ett möte mellan en smålandsstuga i funkisdräkt och svensk möbeldesign med sikte på framtiden. Möbelriket Småland och kulturjournalisten Anna Lena Einarson skapade en levande utställning i uppdaterad art déco-stil som anknöt till tiden för husets tillkomst (1925). I matsalen dukade professor Erika Lagerbielkes designstudenter från Växjö universitet i samarbete med Kosta glasskola upp nyskapade glasobjekt på temat manligt och kvinnligt – ”Bord duka dig”. I vitrinskåpet visades hela Erikas glasproduktion. På väggen hängde Lisa Bengtssons tallrikar med kvinnoporträtt – ”Kvinnor emellan”.
Utställningen invigdes av landshövdingen i Kronobergs län Kristina Alsér.

”Ingen snäll flicka i Akademien” är en planerad specialutställning om Elin Wägners inträde i Akademien 1944. Som en försmak visades en kopia av klänningen i havsblå sammet hon bar vid inträdet.
Nio ”Sommarkvällar” med olika teman under sommaren.
Rapport från sommaren på Lilla Björka

2008

Tusen ord i Småland

Sommarens utställning var en ord-installation av Marianna Agetorp. Hon arbetar med ord, borr, rost, guld och grånad tid. Härmar ingen, men hämtar ur naturen, skärvor av träd. Broderar med skrot och naglar fast nuet vid det som ännu är. Trär upp på tråd det som ska förmultna. Blandar skönhet med det som är skröpligt. Läs mer om Marianna på http://www.agetorp.se/marianna/.

Pelargonhelg med Veronica Wägner på Lilla Björkas solveranda.

2007

Jordburen

Keramik av Pernilla Norrman från Malmö.
I skrivarstugan affischutställning om Elin Wägner i Linnés fotspår och en mindre fotoutställning om Elin Wägners liv i vardag och fest tillsammans med grannar och vänner i Berg. 

Pelargonhelg med Veronica Wägner på Lilla Björkas solveranda

2006

Fritt måleri

Stockholmskonstnären Yvonne Jeppsson, bördig från Lammhult, visade sina bilder på Lilla Björka. Se Yvonne Jeppssons bilder på www.yvonnejeppsson.se.

Pelargonhelg med Veronica Wägner på Lilla Björkas solveranda.

2005

En annan värld

Bilder av Eddie Figge (1904-2003), lånade från VIDA museum på Äland.
Pelargonhelg med Veronica Wägner på Lilla Björkas solveranda.

2004

Vrede och kärlek

Verk av författaren och konstnären Ann Margret Dahlquist-Ljungberg (1915-2002), lånade från Ljungberg-museet i Ljungby. Ann Margret Dahlquist-Ljungberg var en av de första som förstod att sätta värde på Elin Wägners idéer om fred med jorden.

Antikutställning i kyrkstallet under Bergveckan.

2003

Moderlighet

Lena Lervik ställde ut terracottaskulpturer, reliefer och skisser med temat ”moderlighet”.
I Skrivarstugan visade fotograf Thomas Svensson fotografier från Småland för 25 år sedan med temat ”Tusen år i Småland”.
Antikutställning i kyrkstallet under Bergveckan

2002

Är världen inte hjärtlös kan vi fatta mod

Utställning med textila verk av Gunilla Skyttla och Raine Navin. Konstnärerna ledde också en skapande workshop med hjärtat som utgångspunkt.

Antikbod, ordnad av  Ing-Marie Genar, i Lilla Björkas kyrkstallar, där Elins AGA-spis och köksskåp visades.

2001

Kvinnliga konstnärer från Elin Wägners tid 

IMG_2852

Siri Andersson Ekedahl, Ingegerd Beskow, Elisabeth Bergstrand-Poulsen och Ann Margret Dahlquist-Ljungberg representerades med verk lånade från Smålands museum.

I samband med utställningens vernissage invigdes också trädgårds­installationen ”Livets sköra väv”av Ulla Nordin.

2000

Småland i världen

img_2851

Ulla Nordin från Nässjö ställde ut textila bilder.

1999

Elin Wägner och Fogelstadgruppen 

Siri Derkert vistades samtidigt med Elin Wägner på Fogelstad. I sommarens utställning, inlånad och arrangerad av Jacob Derkert och Annika Öhrner, visades porträtt av Fogelstadkvinnorna.

Skärmutställning om Siri Derkert av Marianne och Per-Olof Swartz.

1998

I Elins Spår

Skulpturutställning i Lilla Björkas hage med Liselotte Henriksen, Lena Cedergren, Birgitta Wennerling, Birgitta Stenberg, Karin Lind och Joanna Troikowicz.

”Wäckarklockan”, en järnrelief av Siri Derkert visades och deponerades på Lilla Björka av Siri Derkerts barnbarn.

Plakett till EW av Siri Derkert