Årets småskrift skickas snart till Elin Wägner-sällskapets medlemmar. Den handlar om de första tre kvinnorna bland De Aderton och innehåller föredragen i programmet från Elin Wägner-seminariet i Svenska Akademiens börssal den 6 november. Anna-Karin Palm skriver om Selma Lagerlöf, Elin Wägner och Kerstin Ekman och poeten Jonas Gren ger en poetisk betraktelse med utgångspunkt i Väckarklocka Dessutom en dikt av Jila Mossaed, från Elin Wägner-veckan i Växjö 2024.
Med utskicket finns också Bergsluft med uppmaning om att betala årsavgiften 200 kr för 2025.
Elin Wägner-sällskapet inbjuder alla Elin Wägners vänner till ett seminarium i Svenska Akademiens börssal. Vi vill fira att det är 80 år sedan Elin Wägner valdes in 1944 – den andra kvinnan sedan Selma Lagerlöf 30 år tidigare. Svenska Akademien instiftades av Gustaf III 1786 och var en total herrklubb fram tilI 1914 när Selma Lagerlöf, invaldes. Sedan dröjde det 30 år innan Elin Wägner 1944 inträdde som ”ensam dam bland 17 herrar” på stol Nr XV och ytterligare 34 år innan Kerstin Ekman tog plats 1978 på samma stol. Sen gick det raskare och i dag är sju av De Aderton kvinnor!
Program:
Marianne Enge Swartz, journalist och ordförande i sällskapet 1990–2010, gestaltar Elin Wägner när hon kommer hem efter inträdet i monologen ”Ensam dam bland 17 herrar”.
Anna-Karin Palm, författare till bl.a en biografi över Selma Lagerlöf, kulturskribent och akademieledamot sedan 2023, föreläser om de tre första kvinnorna i Svenska Akademien.
Jonas Gren, författare, och poet och estradör framträder i ett poetiskt föredrag med avstamp i Väckarklocka (1941): ”Vad betyder det att läsa Wägner i en era av global upphettning, hastig digitalisering och demokratisk reträtt?”
Välkommen också till en stadsvandring samma dag kl. 13.00.
Anders Grevesmühl, medlem i Elin Wägner-sällskapet, blir er guide i Elin Wägners och andra kvinnliga författares fotspår. Start vid Elin Wägner-statyn på S:t Eriksplan kl. 13.00.
Bergsluft 103 har nu skickats ut till medlemmarna och finns på hemsidan. Där kan ni läsa om vad som hänt under sommaren men, framför allt, vad som händer under hösten. Som vanligt deltar Elin Wägner-sällskapet i Göteborgs Bokmässa 26-29 september. Kom gärna och hälsa på oss i vår monter!
Årets Väckarklocka Katarina Wennstam
Årets Väckarklocka
Författaren Katarina Wennstam har tilldelats Årets Väckarklocka. Många har redan läst hennes senaste bok ”Döda kvinnor förlåter inte”. En recension av den finner ni i Bergsluft (som också kan läsas på hemsidan). Katarina håller ett föredrag den 13 oktober kl 13.00 på Det fria ordets hus, Växjö. Se affischen för resten av programmet. Alla välkomna! I
Den 15 oktober kan ni som bor i Örebro-trakten lyssna på Lokalradion om Elin Wägner. Skådespelerskan Anita König och f d ordföranden i Elin Wägner-sällskapet Marianne Enge Swartz pratar i radion kl 12-13, bland annat om när de, klädda i tidstypiska kläder, medverkade i en litterär båtresa 2010 i ett program om hundraåringen Pennskaftet.
Den 19 oktober framträder Marianne Enge Swartz i sin monolog ”Ensam dam bland 17 herrar” i ett arrangemang av Kvinnor i Svenska Kyrkan i Linköping.
80 år sedan Elin Wägner tog plats i Svenska Akademien
Den 6 november kl 17.00– 19.00 firar vi att det är 80 år sedan Elin Wägner tog plats i Svenska Akademien, den andra kvinnan sedan Selma Lagerlöf 30 år tidigare! Platsen för firandet är Svenska Akademiens Börssal. Programmet inleds med att Elin Wägner, gestaltad av Marianne Enge Swartz, berättar hur det kändes att ta plats på stol nr XV. Anna-Karin Palm, akademieledamot sedan 2023 föreläser om de tre första kvinnorna i Akademien och hur deras författarskap spinner trådar mellan varandra. Som avslutning framträder Jonas Gren, journalist, författare, poet och estradör i ett poetiskt föredrag med avstamp i Elin Wägners Väckarklocka. Gratis och inga platsreservationer så kom gärna tidigt!
I Kronobergs bokmässa 23 november delar Elin Wägner-sällskapet bord och framträdande med Pär Lagerkvist-samfundet och Vilhelm Moberg-sällskapet.
Till sommarens glasutställning på Lilla Björka har 8 sistaårselever från Riksglasskolan i Nybro skapat verk med inspiration av Elin Wägners hem Lilla Björka och hennes tankar om jämställdhet och fred – med och på jorden. Temat är ett citat ur ett brev från Elin Wägner till Barbro Alving: ”Det är kvinnan och daggmasken som avgör det hela”.
Foton från utställningens vernissage på Lilla Björka 29 juni 2024
Några av glasskolans verk ute i naturen – och inne i huset
Onsdagskvällar på Lilla Björka
3 juli kl 18.00. Josefine Gustafsson: ”De små landen”. Följ med på en resa i Elin Wägners fotspår till den småländska landsbygden. Samtidigt visar hennes bok vägen in i ett spännande författarskap. Med författaren och biologen Josefine Gustafsson som ledsagare upptäcker vi platser som Wägner skildrade i Tusen år i Småland.
31 juli kl 18.00. Anita Goldman: ”Jorden hör till de omätbara, ovägbara och oköpbara krafterna”. Anita Goldman om hur jorden, klimatet och freden hör samman i Elin Wägners författarskap – och idag. Anita Goldman debuterade som författare 25 år gammal och har sedan dess skrivit sexton böcker. Genomgående teman är en undersökning av det kvinnliga i en manligt dominerad kultur, frågor om krig och moral samt den moderna människans längtan efter andlighet.
7 augusti kl 18.00. Ellen Mattson: ”Att skriva om det förflutna”. Efter flera litterära priser för romaner som utspelar sig i Bohuslän, där hennes förtrogenhet med landskapet genomsyrar naturskildringarna, blev Ellen Mattson 2019 invald i Svenska Akademien. Hon skriver om relationer som ofta är knepiga och om ensamhet och gemenskap såväl i historisk som modern tid.
14 augusti kl 18.00. Kristoffer Leandoer: ”Den oavslutade litteraturen”. Kristoffer Leandoer är författare, litteraturkritiker och översättare. Han är bosatt i Stockholm men vistas på somrarna i Bergs socken. Han funderar över varför vissa böcker aldrig blir klara men ändå räknas till våra klassiker. Varför avslutades de aldrig? Gemensamt är att vi läser dem med glädje hur oavslutade de än är. Så vem bestämmer om en bok är avslutad eller inte?
150 kr för föredrag, entré till Lilla Björka samt kaffe med hembakat. Förhandsanmälan till birgitta.k.hansson@gmail.com / 073 420 63 66
På Elin Wägner-dagen firar vi att det är 80 år sedan Elin Wägner inträdde i Svenska Akademien, den andra kvinnan sedan Selma Lagerlöf 30 år tidigare. ”Nobelpriset, Svenska Akademien och kvinnorna” är den spännande rubriken på Piia Postis föreläsning. Piia är lektor i litteraturvetenskap och arbetar på Linnéuniversitetet. Alla är välkomna till bygdegården i Berg, 11 maj kl. 14.00. Efter föredraget serverar vi som vanligt kaffe och ostkaka.
Elin Wägner-sällskapets medlemmar kallas till årsmöte, som hålls ca kl 16.00 i direkt anslutning till programmet ovan. Verksamhetsberättelse 2023 och dagordning för årsmötet finns här.
För sjätte året i följd genomförde 18 organisationer under samma paraply en kulurvecka för fred, miljö och jämställdhet i Elin Wägners anda den 2-9 mars 2024. Genom generöst stöd från Sparbanksstiftelsen Kronan kunde vi i år också bjuda in 400 barn och ungdomar till teater och föredrag. Veckan inleddes med ett föredrag av Thage G Peterson i Bergs kyrka och avslutades med konsert av elever från musiklinjen på Sankt Sigfrids folkhögskola. Akademiledamoten Jila Mossaed läste några av sina dikter
Jila Mossaed läste dikter, Tove Folkesson med Tumult spelade, Thage G Peterson med stiftelsens ordförande Birgitta Hansson
Elin Wägner-sällskapets småskrift 2023 handlar om Tidevarvet – med fokus på läkaren Ada Nilsson. Hon tillhörde konstellationen på Fogelstad och bidrog till Tidevarvet som företagets direktör och motor. Hon stöttade tidningen ekonomiskt och hyste under perioder redaktionen i sin bostad. Hon bidrog också med uppskattade artiklar med exempel från sin läkarpraktik.
Småskriften innehåller en artikel av Birgitta Wistrand och Kristina Lundgren. Birgitta skrev om Tidevarvet i sin doktorsavhandling och Kristina har berättat om Ada Nilsson i en uppskattad biografi. Peter Forsgren, styrelseledamot i Elin Wägner-sällskapet, sprider kunskap om Elin Wägner i sitt arbete på Linné-universitetet och bidrar till småskriften med en läsning av Elin Wägners roman om en kvinnlig läkare, Helga Wisbeck från 1913.
Småskriften har skickats till medlemmarna tillsammans med medlemsbladet Bergsluft. Alla nummer av Bergsluft finns på hemsidan. Småskriften kan beställas genom mail till sällskapets ordförande amwillebrand(at)hotmail.com eller tel. 072 727 7440. Pris 80 kr + porto.
Väckarklockan har i år tilldelats Svenska Afghanistankommittén (SAK). Priset delas ut lördagen den 11 november kl 13.00 på Det fria ordets hus i Växjö. Efter prisutdelningen håller SAKs generalsekreterare Andreas Stefanson ett föredrag med rubriken: ”Kampen för kvinnors och flickors rättigheter i Afghanistan”. Därefter frågestund. Prisutdelningen är ett samarrangemang med Växjö kommun. ALLA VÄLKOMNA!
Flickor i Svenska Afghanistankommitténs skola i Taloqan. Foto: Björn Lindh
Elin Wägner-sällskapet har delat ut Årets Väckarklocka till enskilda eller organisationer som verkar i Elin Wägner anda sedan 1993. Motiveringen till Väckarklockan 2023 lyder:
I sitt arbete för fred lyfte Elin Wägner särskilt fram kvinnors och barns utsatthet. Hon var en av grundarna till svenska Rädda barnen och deltog efter första världskriget i konkret hjälparbete. Hon förstod vikten av att bygga upp ett starkt civilsamhälle för att förhindra nya krig.
SAK arbetar sedan länge i Afghanistan med utbildning och sjukvård för de mest utsatta: kvinnor, barn och personer med funktionshinder. Trots talibanernas återkomst till makten arbetar SAK vidare i Elin Wägners anda.
På Elin Wägners födelsedag 16 maj 2023 avtäcktes en ny skylt till minne av Elin Wägner. Platsen är Nyköping där hon gick sina första skolår i Henriette Löwens flickskola. Byggnaden där hon med egna ord var ”skolråtta” ingår nu i Nyköpings folkhögskola, som i samband med avtäckandet av skylten passade på att fira ett storartat 50+ jubileum. Skylten är placerad på en byggnad som vetter mot stadens ”kulturstråk”.
Dagmar Brunow, professor vid Linné-universitetet och ledamot av Elin Wägner-sällskapets styrelse berättar om sitt spännande detektivarbete kring Elin Wägner och filmen. I tre decennier var Elin Wägner involverad i filmskapande, en sida av Elin som är mindre känd än hennes författarskap. Som manusförfattare är hon en av de få som klarade övergången från stumfilm till ljudfilm.
Efter föredraget kaffe med småländsk ostkaka, 60 kr.
Alla välkomna till Elin Wägner-dagen. Gratis entré!
Årsmöte ca kl 16.00
Medlemmarna kallas till årsmöte som hålls i direkt anslutning till programmet ovan. Verksamhetsrapporten 2022 finns här. På årsmötet skall följande ärenden behandlas:
Val av ordförande och sekreterare för mötet
Val av två protokolljusterare tillika rösträknare
Fråga om årsmötets behöriga utlysande
Styrelsens verksamhetsberättelse
Styrelsens ekonomiska redovisning samt revisorernas berättelse
Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
Fastställande av medlemsavgift för nästkommande år