Lundagatan 36 C, Stockholm

Söndagen efter årsmötet, den 17 maj 2009, avtäcktes med en trumpetfanfar en litterär skylt på fastigheten Lundagatan 36 C i Stockholm, där Elin Wägner hade två våningar 1932-33. Hon bodde högst upp i en hörnlägenhet med balkong längs båda sidorna och med en fantastisk utsikt, Vi fick beundra utsikten från grannlägenheten. 22 kyrktorn kunde man räkna in! Hushållerskan Linnéa Johansson hade en etta på nedre våningen.

Fastigheten var nybyggd när Elin och Linnéa flyttade in. Dokument visar att Elin var en av de första hundra tecknarna av HSB. Att Elin Wägner bott på Lundagatan  framkom när bostadsrättsföreningen gick igenom gamla arkiv inför ett jubileum.

Upplandsgatan 54, Stockholm

Utanför grinden till det ståtliga ”Vasaslottet” på Upplandsgatan 54 minner sedan 15 maj 2018 en mässingsskylt om journalisten, författaren, feministen, pacifisten och miljöväckarklockan Elin Wägner (1882-1949).

Från maj till oktober 1907 hyrde Elin Wägner en dubblett på fjärde våningen i den nästan nyuppförda fastigheten, byggd under åren 1904-05. Huset arkitekter George Hagström och Frithiof Ekman ivrade för goda lägenhetsplaner och lade även ned omsorg om gårdsmiljön, vilket var ovanligt på den tiden.

Elin Wägner delade bostad med en fröken Bolin. Inspiration från samvaron med grannarna, som också var tidiga yrkeskvinnor med svältlöner, inspirerade till en följetong i Dagens Nyheter. Våren 1908 kom krönikorna ut som Elin Wägners första roman – Norrtullsligan – och blev en omedelbar succé. Efter att ha skrivit ytterligare ett 30-tal romaner och novellsamlingar blev Elin Wägner 1944 invald i Svenska Akademien, den andra kvinnan efter Selma Lagerlöf.

Elin Wägner-skylten har tillkommit genom samarbete mellan Elin Wägner-sällskapet och Brf Kejsarkronan 7 och med bidrag från Kungliga Patriotiska Sällskapet.

På Elin Wägners födelsedag 16 maj 2023 avtäcktes en ny skylt till minne av Elin Wägner. Platsen är Nyköping där hon gick sina första skolår i Henriette Löwens flickskola. Byggnaden där hon med egna ord var ”skolråtta” ingår nu i Nyköpings folkhögskola, som i samband med avtäckandet av skylten passade på att fira ett storartat 50+ jubileum. Skylten är placerad på en byggnad som vetter mot stadens ”kulturstråk”.

Skylten uppfördes tack vare bidrag från Svenska Akademien och Nyköpings kommun samt gott samarbete med Nyköpings folkhögskola.