Elin Wägner som staty
”Elin Wägner håller tal” av Siri Derkert
Foto: Anette Marschall
Vår dröm om en staty av Elin Wägner på central plats i Stockholm har förverkligats. Avtäckning skedde torsdagen den 21 augusti 2014.
Med bidrag från medlemmar och andra intresserade samt två fonder fick vi ihop så mycket pengar att konstnären Rune Rydelius kunde sätta igång med arbetet att förstora Siri Derkerts lilla staty ”Elin Wägner håller tal” som finns i Bonniers samling på Nedre Manilla.
Tack till professor Ulf Linde som tipsade om statyn, Siri Derkerts arvingar, som generöst upplåtit statyn för förstoring och Bonniers för utlåning av original. Statyn finansierades genom fonder och bidrag från organisationer och privatpersoner.
Statyn fick en fin plats på St Eriksplan i Stockholm mitt emot Vasaparken och på samma sida av Torsgatan som Bonnierhuset. Här finns en film från invigningen!
Läs om Siri Derkert och statyn i Elin Wägner-sällskapets Småskrift 2013. Originalet till staty är bara ca 20 cm men den har förstorats till nästan naturlig storlek. Den har växt fram i skulptören Rune Rydelius ateljé i den gamla skolan bredvid Löts kyrka. Förstoringen gjordes manuellt genom ett intrikat system av mätpunkter.
Elin Wägner på Fogelstad
En kopia av Siri Derkert/Rune Rydelius staty uppfördes på Elin Wägners födelsedag den 16 maj 2022 utanför Kvinnliga Medborgarskolans gamla skolbyggnad Lilla Ulfåsa. Vid avtäckningen talade bland andra Ulrika Knutson. Återanvändandet av formerna till statyn på S:t Eriksplan i Stockholm blev möjligt tack vare bidrag från Katrineholms kommun, Svenska Akademien, Elin Wägner-sällskapet och frivilliga insatser.
”Pissed Elin” av Sara Möller
Lätta på trycket
Låt orden flöda
Tänk längre, människa
Väx upp
Vakna, det ringer förr som nu i Wägners väckarklocka
Pissed Elin, skapat av konstnären Sara Möller, är det sjätte verket i Växjö Art Site – konststråket runt Växjösjön. Pissed Elin invigdes i mars 2017 och är en tre meter hög fontän byggd i lera och sedan avgjuten i brons.
Handen och jordens kraft har en central roll i verket och utrycks genom de kroppsligt märkbara avtrycken i leran. Två stora pennskaft reser sig från marken, mellan pennbenen och ut ur en kjolliknande form flödar en vattenstråle ner mot marken. Vattnet rinner sedan vidare ut i Växjösjön genom en stenbelagd bäck. Under mörka kvällar och nätter lyser en noga vald belysning upp skulpturen och därigenom sin omgivning.
Skulpturen är en hyllning till författaren Elin Wägners kamp för feminism, pacifism och ekologi. Konstnären liknar verket vid ett gödslande ekosystem som lyser klart i den svartaste natten med förhoppning om att ge ringar på vattnet. Det är ett verk som vill påminna om att ”vårt handlande i nuet är bundet vid det förflutna”.
Bronsskulpturen kan vid en första anblick se ut som en stor udda växt, men Möller har lekt med skulpturens utformning så att den också kan tolkas vid en kjol på två ben som kissar. Denna pose är en symbol för att det kan vara nödvändigt att bryta regler för att få saker att ändras. Att pissa in sitt revir och ta sin rättmätiga plats. Vattenstrålen som sipprar ut ur skulpturen kan likafullt vara symbolen för både växtkraft och det konstnärliga flödet.
Sara Möller är född 1982 i Växjö och verksam i Göteborg.