originalFoto: Eva Tedesjö

Ebba Witt-Brattström tilldelades Elin Wägner-sällskapets pris Årets Väckarklocka 2015. Nu ger hon priset vidare till Stefan Mehr, verkställande juryledamot för Stora journalistpriset 2015.

1. Varför vill du ge väckarklockan till Stefan Mehr?

– Halva vitsen med det här priset är ju att ge det vidare till någon som bör väckas. Tilltaget att nominera 14 män och två kvinnor för årets Stora journalistpris förtjänar ju en skarp och ihållande ringsignal. Och eftersom Elin Wägner skrev klassikern ”Pennskaftet” 1910 om de första kvinnliga pionjärerna är ju detta extremt passande.

2. Varför ser det ut som det gör?

– Tittar man historiskt på Stora Journalistpriset så har det ju inte alltid varit så illa. Men så fort det kommer ett kraftigt bakslag så måste man slå larm – det var ju av samma skäl som vi startade Stödstrumporna.

3. Häromdagen skrev Åsa Beckman i DN om kompetenta kvinnor som fungerar som ”en sorts behövlig mellanmassa” kring männen. Håller du med?

– Absolut! Det var ett träffande uttryck som jag har gått och glatt mig åt hela helgen. Kvinnor finns som en mellanmassa överallt – oavsett om det är som bisittare till gubbar i tv-studion eller i styrelserummen. Naturligtvis är vi aldrig lika briljanta som männen, haha …

Nicholas Wennö
nicholas.wenno@dn.se