Till sommarens glasutställning på Lilla Björka har 8 sistaårselever från Riksglasskolan i Nybro skapat verk med inspiration av Elin Wägners hem Lilla Björka och hennes tankar om jämställdhet och fred – med och på jorden. Temat är ett citat ur ett brev från Elin Wägner till Barbro Alving: ”Det är kvinnan och daggmasken som avgör det hela”.

Foton från utställningens vernissage på Lilla Björka 29 juni 2024

Några av glasskolans verk ute i naturen – och inne i huset

Onsdagskvällar på Lilla Björka

3 juli kl 18.00. Josefine Gustafsson: ”De små landen”. Följ med på en resa i Elin Wägners fotspår till den småländska landsbygden. Samtidigt visar hennes bok vägen in i ett spännande författarskap. Med författaren och biologen Josefine Gustafsson som ledsagare upptäcker vi platser som Wägner skildrade i Tusen år i Småland.

31 juli kl 18.00. Anita Goldman: ”Jorden hör till de omätbara, ovägbara och oköpbara krafterna”. Anita Goldman om hur jorden, klimatet och freden hör samman i Elin Wägners författarskap – och idag. Anita Goldman debuterade som författare 25 år gammal och har sedan dess skrivit sexton böcker. Genomgående teman är en undersökning av det kvinnliga i en manligt dominerad kultur, frågor om krig och moral samt den moderna människans längtan efter andlighet.

7 augusti kl 18.00. Ellen Mattson: ”Att skriva om det förflutna”. Efter flera litterära priser för romaner som utspelar sig i Bohuslän, där hennes förtrogenhet med landskapet genomsyrar naturskildringarna, blev Ellen Mattson 2019 invald i Svenska Akademien. Hon skriver om relationer som ofta är knepiga och om ensamhet och gemenskap såväl i historisk som modern tid.

14 augusti kl 18.00. Kristoffer Leandoer: ”Den oavslutade litteraturen”. Kristoffer Leandoer är författare, litteraturkritiker och översättare. Han är bosatt i Stockholm men vistas på somrarna i Bergs socken. Han funderar över varför vissa böcker aldrig blir klara men ändå räknas till våra klassiker. Varför avslutades de aldrig? Gemensamt är att vi läser dem med glädje hur oavslutade de än är. Så vem bestämmer om en bok är avslutad eller inte?

150 kr för föredrag, entré till Lilla Björka samt kaffe med hembakat. Förhandsanmälan till birgitta.k.hansson@gmail.com / 073 420 63 66