Den 9 juni 1990, en lördag med vackert sommarväder, samlades en skara människor för att välja Elin Wägner-sällskapets första styrelse och delta i årsmötet. Sällskapet bildades i januari i sockenstugan av några vänner som undrade varför Pär Lagerkvist och Vilhelm Moberg hade litterära sällskap – men inte Elin Wägner. Vi beslöt att bilda ett sällskap, en interimsstyrelse valdes och förberedde ett förslag till stadgar, som presenterades vid det första årsmötet. Stadgarna antogs, Ria Wägner berättade om sin faster och mötet avslutades med vad som blivit tradition: kaffe och småländsk ostkaka!

Initiativtagare till Elin Wägner-sällskapet och interimstyrelse: Från vänster Börje Schlecker, Solveig Hammarbäck, Marianne Enge, Flory Gate, KF Bernander
Ria Wägner, Elin Wägners brorsdotter och känd på TV, bjöds in för att berätta minnen om sin faster. Hon visade upp en handvävd linnehandduk med Elins initialer

Elin Wägner-sällskapet hade planerat att fira 30-årsdagen lite extra men som så mycket annat denna vår blir festligheter uppskjutna.

Alla är denna sommar välkomna till Elin Wägners hus i Berg, Lilla Björka, promenera i den vackra parken (eller fårahagen, som Elin kallade den), gå tipsrunda och slå sig ner på Elins veranda med egen kaffekorg! Utställningar finns i kyrkstallet och skrivarstugan, men huset är tyvärr stängt.