Efter iskalla nätter, snö och frost kom så Elin Wägner-dagen i Berg med sol och vårvärme. Tack Elin för det!

Ann-Margreth Willebrand, ordförande och Peter Forsgren sekreterare

Årsmötet följde sitt givna format och i verksamhetsberättelsen gavs prov på många aktiviteter och händelser i sällskapet. Bland annat årets småskrift ”Släkten Jerneploogs framgång – en roman för fred”, sommarens utställning på Lilla Björka som handlade om TRÄD, höstseminariet på S:t Sigfrids folkhögskola som hade rubriken ”Elin och mannen – är han beredd att stå i bredd?” då också årets Väckarklocka delades ut till organisationen Män för jämställdhet.

 

Mary Lou Ward

Skådespelaren Mary Lou Ward medverkade med sitt program byggt på texter av Elin Wägner. Hon inledde och avslutade med citat ur Göran Greiders förord till citatsamlingen Wägnerismer. Han skriver bland annat:

”Nu råkar vi i detta lilla land vara så lyckligt lottade att här har levt en kvinna som tänkte längre, mer originellt och djärvare än de allra flesta samhällsfilosofer. Sedan länge har Elin Wägner för mig varit ett namn, som ger mig styrka när jag är pessimist, när jag fruktar att ingen väg finns ut ur – eller genom – detta samhälle.

Hon står på daggmaskarnas sida. Hennes tankar arbetar liksom under jorden. Jag läser Väckarklocka eller Fred med jorden och jag har någon att berätta om och hänvisa till. Hon heter Elin Wägner och hon är med när vi bygger nya övertygelser.”

 

Småländsk ostkaka serveras traditionsenligt på Elin Wägner-dagen