Bergsluft nr 83 och årets småskrift ”Vägen till Vännernas samfund”

Årets småskrift ”Vägen till Vännernas samfund” är tyvärr försenad i tryckningen. Det sista numret av Bergsluft är emellertid klar och kan redan nu läsas på hemsidan Nr 83, december 2017

Bägge skrifterna kommer med posten före jul!

Elin och pacifismen

Nu finns alla referaten från årets hösthelg på S:t Sigfrids Folkhögskola att läsa. Du hittar dem under rubriken Höstseminarier i menyraden här intill.

Bokbrunch i Hässleholm Kulturhus

Litteraturälskarna Immi Lundin och Maria Ehrenberg samtalar med varandra och med publiken om alltid aktuella Elin Wägners novell De blå  silkesstrumporna.

Novellen som publicerades första gången 1948 är nu utgiven på nytt av Novellix  förlag. Det blir ett samtal om en spännande text av en författare väl värd att möta på nytt .  Immi Lundin och Maria Ehrenberg är inte bara litteraturälskare utan också litteraturvetare med varsin doktorshatt.

Lördag 21 oktober kL 12.00
KULTURCAFÉET HÄSSLEHOLM KULTURHUS
Entré 100 kr, inkl. brunch och novell.
Förköp Hässleholms stadsbibliotek. Antalet platser är begränsat.

Elin Wägner-sällskapets hösthelg på S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö 23-24 september 2017

Elin Wägner och pacifismen

Läs hela programmet Här        Hämta anmälningsblankett Här

Årets Väckarklocka tilldelas fil dr Heléne Lööw, docent i historia, lektor med särskild inriktning mot extremism och samhällsskydd vid historiska institutionen vid Uppsala universitet. Prisutdelningen sker söndagen 24 sep kl 12.00

Alla är välkomna till den efterföljande föreläsningen av Heléne Lööw som sker i samarbete med Studieförbundet Sensus (de som inte deltar i kursen betalar 60:-).

Medverkande i 2017 års höstseminarium

Torbjörn Söderquist, kväkare och samordnare för programverksamheten på Vännernas samfund, arbetar också som lärare och musiker.

Robert Höglund, kommunikationsansvarig på Oxfam Sverige. Han har under lång tid arbetat med kommunikation och påverkan i ideell sektor och är också engagerad i klimatfrågan. Grundare av nätverket Klimatmålsintiativet.

Börje Svensson, pensionerad lärare vid S:t Sigfrids folkhögskola

Beata Arnborg, författare med bakgrund som kulturjournalist. Hon har skrivit den prisbelönta biografin ”Krig, kvinnor och gud ”över Barbro Alving, bland mycket annat.

Ingrid Liljeblad växte upp på S:t Sigfrids folkhögskola. Hennes yrkesliv har handlat om språk, kommunikation och skrivande.

Britt Mossberg, pensionerad lärare vid S:t Sigfrids folkhögskola

Margareta Petersson, professor emerita i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö. Hon har särskilt intresserat sig för Indien,   dess tankevärld och litteratur.

Viktor Almqvist, lärare på skolan i historia, filosofi och samhällskunskap.

Gudrun Schyman på Lilla Björka

Gudrun Schyman föreläste på Elin Wägners Lilla Björka 12 juli- mest om jämställdhet men kom också in på fred och miljö. Precis som Elin Wägner menar hon att frågorna hör ihop. Drygt 50 personer satt i kyrkstallet, där väggarna berättade om trasmattans historia,  och lyssnade. Några ställde frågor och samtalen blev livliga vid kaffet efteråt.

Ett smakprov från sommarens utställning på Lilla Björka

 

 

TID – BRODERI. Sommarutställning på Lilla Björka

Gruppen Korona består av två konstnärer, Gitt Grännsjö och Agneta Oledal, som skapar nytt av gammal textil. Återvunnet kvinnligt hantverk som åter blir synligt och får ett nytt uttryck.

Bergveckan 1-9 juli 2017    kl. 12 – 19

11 juli – 13 augusti     kl 12 – 18. Stängt måndagar.

Elin Wägner-dagen

Efter iskalla nätter, snö och frost kom så Elin Wägner-dagen i Berg med sol och vårvärme. Tack Elin för det!

Ann-Margreth Willebrand, ordförande och Peter Forsgren sekreterare

Årsmötet följde sitt givna format och i verksamhetsberättelsen gavs prov på många aktiviteter och händelser i sällskapet. Bland annat årets småskrift ”Släkten Jerneploogs framgång – en roman för fred”, sommarens utställning på Lilla Björka som handlade om TRÄD, höstseminariet på S:t Sigfrids folkhögskola som hade rubriken ”Elin och mannen – är han beredd att stå i bredd?” då också årets Väckarklocka delades ut till organisationen Män för jämställdhet.

 

Mary Lou Ward

Skådespelaren Mary Lou Ward medverkade med sitt program byggt på texter av Elin Wägner. Hon inledde och avslutade med citat ur Göran Greiders förord till citatsamlingen Wägnerismer. Han skriver bland annat:

”Nu råkar vi i detta lilla land vara så lyckligt lottade att här har levt en kvinna som tänkte längre, mer originellt och djärvare än de allra flesta samhällsfilosofer. Sedan länge har Elin Wägner för mig varit ett namn, som ger mig styrka när jag är pessimist, när jag fruktar att ingen väg finns ut ur – eller genom – detta samhälle.

Hon står på daggmaskarnas sida. Hennes tankar arbetar liksom under jorden. Jag läser Väckarklocka eller Fred med jorden och jag har någon att berätta om och hänvisa till. Hon heter Elin Wägner och hon är med när vi bygger nya övertygelser.”

 

Småländsk ostkaka serveras traditionsenligt på Elin Wägner-dagen

 

Elin Wägner-sällskapets årsmöte 2017

2017 års årsmöte hålls Bergs Bygdegård den 13 maj kl 13.00. Skådespelaren Mary Lou Ward medverkar och kaffe med sedvanlig ostkaka serveras. Vem som blir mottagare av Årets Väckarklocka kommer att avslöjas! Välkomna!

Kvinnohistorien som källa till livsmod

Söndagen den 23 april föreläser kulturjournalisten Ulrika Knutsson I Nacka kyrka om Kvinnliga Medborgarskolan vid Fogelstad och den kritiska och kreativa verksamhet med kristet-feministiska förtecken som pågick där mellan åren 1921-1954.

Elin Wägner-sällskapets medlemmar uppmanas att komma och lyssna och kommentera vid den efterföljande diskussionen.

Se affisch här!