Välkommen till Elin Wägners Lilla Björka och besök sommarens utställning, föreläsningar och andra arrangemang. Lilla Björka finns i Berg, 3 mil norr om Växjö i Småland.

Här finns en film av Per Lager,  Birger Schlaug intervjuar Märta Schlecker om Elin Wägner och Lilla Björka.

För mer info om öppettider under sommaren och  besök vid andra tider under året kontakta Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka http://www.lillabjorka.se.

lilla björka pellefoto

När Elin Wägner 1923 fick De Nios stora pris köpte hon en bit hagmark i utkanten av byn Berg, 3 mil norr om Växjö, där morbrodern Alfred Ekedahl var kyrkoherde och nära Tolg, där morfar varit prost. Där lät hon bygga sin ”smålandsstuga”, ritad av arkitekt Carl Bergsten. Huset var först sommarbostad men blev från 30-talet permanent bostad och den fasta punkten för en kvinna som ofta var på resande fot för att verka för freden, kvinnosaken och miljön. Huset och brorsonen Vanni sköttes av hushållerskan Linnéa Johansson.På tomten finns också en ”skrivarstuga” ritad av glaskonstnären Simon Gate. På bilden sitter Elin Wägner utanför stugan.

Elin utanför ”skrivarstugan”

Efter en lycka insamlingskampanj hösten 1994 kunde Lilla Björka inköpas av en för ändamålet bildad stiftelse. Huset har genomgått antikvarisk utredning, det är kulturminnesmärkt och renoveras med stöd av länsstyrelsen.

Upprustningen av Lilla Björka kostar mycket pengar och vi hoppas på fortsatt stöd från alla Elin Wägners vänner och sympatisörer. Alla belopp är välkomna. Det går också bra att hjälpa till genom arbetsinsatser i huset eller trädgården.