”Elin Wägner håller tal” av Siri Derkert
siri-derkert-staty

Foto: Anette Marschall

Vår dröm om en staty av Elin Wägner på central plats i Stockholm har förverkligats. Avtäckning skedde torsdagen den 21 augusti 2014.

Med bidrag  från medlemmar och andra intresserade samt två fonder fick vi ihop så mycket pengar att konstnären Rune Rydelius kunde sätta igång med arbetet att för­stora Siri Derkerts lilla staty  ”Elin Wägner håller tal” som finns i Bonniers samling på Nedre Manilla.

Tack till professor Ulf Linde som tipsade  om statyn, Siri Derkerts arvingar, som generöst upplåtit statyn för förstoring och Bonniers för utlåning av original. Statyn finansierades genom fonder och bidrag från organisationer och privatpersoner.

Statyn fick en fin plats på St Eriksplan i Stockholm mitt emot Vasaparken och på samma sida av Torsgatan som Bonnierhuset.

Staty av Elin Wägner

 

Läs om Siri Derkert och statyn i Elin Wägner-sällskapets Småskrift 2013.

Originalet till staty är bara ca 20 cm men den har förstorats till nästan naturlig storlek. Den har växt fram i skulptören Rune Rydelius ateljé i den gamla skolan bredvid Löts kyrka. Förstoringen gjordes manuellt genom ett intrikat system av mätpunkter.